Meer graafschade in 2024 door onnauwkeurige kabel- en leidingdata

Het aantal graafschades in Nederland is in 2024 opnieuw gestegen. Volgens de meest recente cijfers van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) werden er dit jaar net geen 50.000 graafincidenten gemeld – een stijging van meer dan 2% ten opzichte van 2023, toen het aantal al op 48.988 lag. 

De oorzaak is in veel gevallen dezelfde als voorgaande jaren: onnauwkeurige of onvolledige informatie over de ligging van ondergrondse kabels en leidingen.

Graafschade 2024 2
Bron: Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI)

Beschikbare informatie blijkt vaak onbetrouwbaar 

Hoewel de KLIC-aanvraag (KLIP/KLIM in België) een standaardprocedure is in Nederland bij graafwerkzaamheden, blijkt in de praktijk dat de digitale plannen van ondergrondse infrastructuur regelmatig onnauwkeurig, incompleet of verouderd zijn. De exacte positie en diepte van leidingen komt vaak niet overeen met de werkelijkheid, waardoor graafwerkzaamheden risicovol blijven. Een tendens die we helaas ook in België vaak tegenkomen. 

 

Aanduiding Kabeldetectie (1)

De gevolgen: schade, vertraging en veiligheidsrisico’s

Foute of vage lokalisatie leidt niet alleen tot materiële schade en vertraging van projecten, maar brengt ook risico’s voor de veiligheid van medewerkers, omwonenden en infrastructuur met zich mee. Denk aan gaslekken, stroomuitval of onderbrekingen in digitale connectiviteit. En dan hebben we het nog niet gehad over de bijkomende kosten die ermee gepaard gaan. Volgens de cijfers van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur in 2024 een totale directe herstelkost van 57,6 miljoen euro. Een stijging van maar liefst 24% in vergelijking tot het jaar daarvoor. 

Noodzaak tot nauwkeurige en actuele ondergrondinformatie

Bij 3Dsoil geloven we dat het anders moet én kan. Wij brengen met behulp van geavanceerde detectietechnieken de ondergrond op een erg nauwkeurige manier in kaart. Zo ontstaat er een actueel en betrouwbaar beeld van kabels, leidingen en andere ondergrondse objecten, nog vóór de eerste schop de grond in gaat.  

Naast onze digitale rapportages maken we ook het verschil met onze onmiddellijke aanduiding waardoor grondroerders on-site direct zicht hebben op de risicozones.

Structurele oplossing blijft noodzakelijk

De cijfers van 2024 tonen duidelijk aan dat het huidige systeem voor kabel- en leidinglokalisatie niet toereikend is om graafschade effectief te verminderen. Zolang de beschikbare data onnauwkeurig blijft, zullen graafincidenten een terugkerend probleem vormen.  

Onze aanpak, die gebruik maakt van innovatieve scantechnieken, biedt een oplossing voor deze uitdaging door de ondergrondse infrastructuur in erg hoge resolutie in kaart te brengen. Dit maakt graafwerkzaamheden niet alleen veiliger, maar ook efficiënter en kostenbesparend op de lange termijn. 

Wat ons betreft is het duidelijk: Graafwerkzaamheden zouden altijd moeten worden voorafgegaan met het in kaart brengen van de ondergrond – een werkwijze die trouwens in Frankrijk bijvoorbeeld al de norm is. Dit zou de veiligheid en het succes van projecten aanzienlijk verbeteren en bijdragen aan een structurele daling van graafschade niet alleen in Nederland, maar ook bij ons in België.  

Een nieuwe tendens?

Gelukkig zien we bij de klanten van 3Dsoil wel een positieve trend. Meer en meer klanten uit bijvoorbeeld de industrie en petrochemie, waar de gevolgen van graafschade niet te overzien zijn, kiezen voor een pro-actieve aanpak. De impact van ons onderzoek op de omgeving en de kost die ermee gepaard gaat, weegt namelijk niet op tegen de risico’s op vlak van veiligheid en/of onderbrekingen (en in het verlengde de extra kosten) naar aanleiding van graafschades.  

Meer weten over onze aanpak?
Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie.

Wij helpen u graag verder met advies op maat van uw project.

Contacteer ons