Bodemscan levert nuttige info bij ontwerp nieuwe riolering in Lierse binnenstad

Vliet Stad Lier

Alaers & Partners, een veelzijdig ontwerpbureau gevestigd in Berlaar, ondersteunt Stad Lier bij de vernieuwing van het rioleringsnet. De oude binnenstad, met zijn vele smalle straten, biedt hierbij de nodige uitdagingen. Veel nutsleidingen liggen samen op een beperkte ruimte en er is ook sprake van historische vlieten. In de 19de eeuw werden deze vlieten (kanalen in de binnenstad) overwelfd, en vandaag lopen ze verspreid onder de stad door. Op basis van historische kaarten is hun exacte locatie vaak moeilijk te bepalen. 

De aanwezigheid van zo’n vliet kan bij graafwerkzaamheden aanzienlijke complicaties op het gebied van stabiliteit veroorzaken, want het is tenslotte niet onrealistisch dat een gedeelte van zo’n vliet nog steeds een grote holle ruimte vormt. Voor infrastructuurdeskundige Maarten Colaes van Stad Lier was het dan ook primordiaal om met zo weinig mogelijk graafwerken de exacte locatie van zo’n vliet te kennen. Dit gold met name voor de zone van de Kattenstraat en Werf, waar historische kaarten en een toevallige ontdekking wezen op de aanwezigheid van een vliet.   

Robin Seelbach, projectleider infra bij Alaers & Partners ging op zoek naar een partner die hem kon helpen bij het in kaart brengen van die vliet. Zo werd hij geadviseerd aan te kloppen bij 3Dsoil. Zowel de Kattenstraat als Werf werden door 3Dsoil gescand en onderzocht. Aan de hand van de resultaten van ons onderzoek kon men zeer gericht gaan graven naar de restanten van de vliet. Beide projectleiders benadrukken dat er met precisie gegraven kon worden dankzij de door ons aangegeven locaties .

“Dankzij het onderzoek van 3Dsoil hebben we de nodige inzichten gekregen en dit met minimale hinder en zeer beperkte kosten.” 

Maarten Colaes, Infrastructuurdeskundige Stad Lier

De exacte locatie van de vliet is niet enkel van belang voor de infrastructuurwerken, maar het is ook belangrijke archeologische informatie om het netwerk van vroegere vlieten te Lier in kaart te brengen. 

Beide projectleiders blikken alvast terug op een succesvolle en aangename eerste kennismaking met 3Dsoil.

“Naast de verrassende en nuttige resultaten van het onderzoek, verliep ook de communicatie bijzonder vlot.
De gemaakte afspraken waren helder en werden vlekkeloos nagekomen.”  

Robin Seelbach, Projectleider Infrastructuur Alaers & Partners

 

Stad Lier Bodemscan

Wij helpen u graag verder met advies op maat van uw project.

Contacteer ons