In het stadscentrum van Seraing zijn de laatste jaren heel wat publieke ruimtes heraangelegd. Het vlaggenschip van die herontwikkeling is het Project Gastronomia. Dit komt op een historische industriële locatie: de vroegere fabriekshallen opgericht door John Cockerill in 1817.
De herontwikkeling is in handen van Gastronomia Vision, een tijdelijke vennootschap samengesteld uit Thomas & Piron, Gehlen Immo en Dyls. Dyls is een familiale projectontwikkelaar, vastgoedexpert en erkend aannemer uit Leuven.
De industriële hal, waar tot twee eeuwen terug de eerste stoomlocomotieven werden geproduceerd, wordt een gastronomische trekpleister. Op de plaats van de vroegere werkplaatsen, naast de grote productiehal, komen drie appartementsgebouwen van 4 verdiepingen.
Gezien de beperkte draagkracht van de ondergrond zullen de nieuwe constructies gebouwd worden op paalfunderingen, maar liefst 290 palen op een oppervlakte van 2.400m².
Omdat men het volledige terrein recentelijk saneerde, werd verondersteld dat de funderingen van de vroegere fabriek uit de ondergrond verwijderd waren. Bij eerste graafwerken bleek dit echter niet het geval te zijn.
Voor Evert Theunen, projectleider bij Dyls, was het belangrijk om verdere verrassingen te vermijden en dus een zo goed mogelijk beeld te krijgen op wat zich nog in de ondergrond bevond voor het uitvoeren van de paalfundaties.
In onderstaande video getuigt projectleider Evert Theunen over zijn samenwerking met 3Dsoil.
Omdat geen éénduidige funderingsplannen van de oude fabriekshallen beschikbaar waren, en stilstand aan de machines algauw kan oplopen tot € 5.000/dag, deed men beroep op 3Dsoil. Het volledige terrein werd geofysisch onderzocht. Hierbij werden vroegere massieven en paalfunderingen in kaart gebracht, waar de funderingsmachines zonder twijfel zouden op vastlopen.
Dankzij de kennis verkregen door de bodemscan heeft men zeer gericht kunnen graven of aanpassingen van de fundering doorvoeren. In eerste instantie werden, waar mogelijk, oude massieven verwijderd en als tweede de posities van de nieuwe funderingen aangepast.
En zo kon het Gastronomia project dan zonder verrassingen, zonder vertragingen en zonder bijkomende kosten worden uitgevoerd.