Nieuwe scanner brengt betonstructuren en ondiepe bodemlagen in kaart

Whatsapp Image 2024 05 24 At 09.00.29

Door onze bestaande apparatuur uit te breiden met een betonscanner kunnen we ons flexibeler opstellen en nog beter inspelen op de noden van onze klanten om een completer beeld te genereren van niet enkel de ondiepe bodemlagen, maar nu ook van betonstructuren.  

Waar kan een betonscan nu het verschil maken voor jou? In dit artikel nemen we je mee in de voordelen, toepassingen, mogelijkheden en eventuele beperkingen van de door ons ingezette technologie. 

Hierbij bouwen we verder op de ervaring die we hebben met de inzet van diverse types (grond)radarsystemen, en focussen we op de hoge-resolutie kartering van de ondiepe ondergrond en betonelementen.

Wat is een betonscan? 

Bij een betonscan worden erg hoog-frequente elektromagnetische golven uitgestuurd en na reflectie opnieuw ontvangen om de interne structuur van betonstructuren, verhardingen of ondiepe bodemlagen te onthullen. De resulterende reflecties worden vervolgens geanalyseerd om wapeningen, leidingen, holtes en andere objecten in betonelementen, verhardingen en ondiepe bodemlagen gedetailleerd in kaart te brengen en om de dikte van verhardingen in te schatten.

Voordelen van betonscanning 

 • Nauwkeurige lokalisatie van wapening: Aan de hand van een betonscan kan je de exacte positie en diepte van wapeningen in beton bepalen. Dit is cruciale informatie voor het boren, zagen en frezen in beton, aangezien het helpt om de constructieve integriteit van de betonstructuur te behouden. 
 • Detectie van kabels, leidingen en holtes: Naast wapening kan de betonscanner ook worden ingezet om ondiepe kabels, leidingen en afvoeren in of onder de verharding of in muren op te sporen. Dit kan nuttig zijn bij renovatiewerkzaamheden van bestaande gebouwen of constructies. 
 • Beoordeling van de stabiliteit: Door holtes te identificeren, kunnen potentiële defecten of verzwakkingen van verhardingen of in betonelementen gedetecteerd worden. 
 • Voorkomt schade en vertragingen: Door de wapeningsstructuur en andere artefacten in beton op te sporen kan je schade aan de structuur voorkomen en bijkomende kosten (en bijgevolg vertragingen) tijdens het project vermijden. Bijkomend kan ook de dekking bovenop wapeningen in kaart gebracht worden. 
   
Betonscanner

Verschillende toepassingen van betonscanning 

 • Renovatie en onderhoud: Betonscanning is ideaal om in te zetten bij renovatie- en onderhoudsprojecten. Met de betonscanner bepaal je de exacte locatie van wapening, leidingen en andere objecten in beton.    
 • Nieuwe constructie: Betonscanning wordt ook vaak ingezet bij nieuwe constructies. Aan de hand van de scan wordt op die manier de plaatsing van wapening en dekking volgens de specificaties gecontroleerd.  
 • Funderingsonderzoek: Betonscanning kan worden gebruikt om de dikte en integriteit van verhardingen en hun onderbouw te beoordelen. 
 • Lekkages: In aantal gevallen kan betonscanning ook worden gebruikt om ondiepe vochtlekkages op te sporen en de eventuele oorzaak van de lekkages te achterhalen. 
Betonscan

De mogelijkheden van betonscanning bij 3Dsoil 

Dankzij de jarenlange ervaring in geofysisch onderzoek en de know-how van de specialisten van 3Dsoil kunnen we inmiddels een breed scala aan (bodem)scantechnieken aanbieden. Met de uitbreiding van nieuwe betonscanapparatuur kunnen we voortaan ook een oplossing voor onze klant op vlak van:  

 • Wapeningslokalisatie: We bepalen de exacte positie en diameter van de wapening in beton. 
 • Leiding- en holtedetectie: We sporen leidingen, buizen, holtes en andere objecten in of net onder verhardingen op. 
 • Kwaliteitsbeoordeling: We identificeren potentiële defecten of verzwakkingen (holtes) in of onder verhardingen. 
 • 3D-modellering: We creëren 3D-modellen van de interne structuur van betonconstructies.

De beperkingen van de betonscanner 

Hoewel een betonscanner tal van voordelen biedt en een waardevol hulpmiddel is voor het in kaart brengen van betonstructuren, zijn er ook enkele beperkingen waar rekening mee gehouden moet worden: 

 • Dieptebeperkingen: Betonscanners hebben vaak een beperkt dieptebereik, meestal tot enkele tientallen centimeters. Dit betekent dat diepere structuren mogelijk niet nauwkeurig kunnen worden gedetecteerd. Bij 3Dsoil kunnen we dit gelukkig vaak oplossen door grondradarsystemen met een ander frequentiebereik en complementaire technieken in te zetten.  
 • Materiaalbeperkingen: De effectiviteit van een betonscan kan worden beïnvloed door de samenstelling van het beton en de aanwezigheid van dicht op elkaar liggende metalen objecten. Zwaar gewapend beton kan de scanresultaten verstoren. Voor dergelijke toepassingen kan een techniek ingezet worden op basis van een verschillend principe waarbij defecten tussen de wapeningen kunnen worden opgespoord.  
 • Interpretatie van gegevens: Het interpreteren van de gegevens vereist ervaring en expertise. Verkeerde interpretaties kunnen leiden tot onjuiste conclusies over de ondergrondse structuren. Onze ervaring met dergelijke systemen en de integratie van technieken stelt ons in staat om tot een gedegen interpretatie te komen. 

Ondanks deze beperkingen blijft de betonscanner een krachtig hulpmiddel dat, mits op een doordachte manier ingezet, waardevolle inzichten kan bieden voor bouw- en renovatieprojecten. Dankzij de know-how en de praktijkervaring die we bij 3Dsoil door de jaren heen hebben opgebouwd, zorgen we er steeds voor dat de meest geschikte technologieën gebruikt worden om jouw project zo efficiënt en nauwkeurig mogelijk te ondersteunen. 

Ben je dus op zoek naar een betrouwbare partner voor betonscanning of wil je meer informatie over de mogelijkheden met betrekking tot het karteren van de ondiepe ondergrond of betonstructuren? Neem dan vandaag nog met ons contact op. We bespreken graag jouw project en hoe onze diensten jou kunnen helpen om je doelstellingen te bereiken. 

Wij helpen u graag verder met advies op maat van uw project.

Contacteer ons