Bouwonderneming Christiaens vermijdt risico’s dankzij onderzoek 3Dsoil

Afbeelding1 Oostende

Hangar 1, een beschermd pakhuis van bijna 120 jaar oud in de haven van Oostende, krijgt een herbestemming. Er komen o.a. kantoren, een horecazaak, een politiekantoor en een erotisch centrum. Christiaens, een polyvalent bouwbedrijf uit Oostkamp gespecialiseerd in kwalitatieve appartementenbouw en residentiële bouwprojecten, is aangesteld voor de ruwbouw. Eind 2023 is Bouwonderneming Christiaens gestart met de vernieuwing van Hangar 1 te Oostende. 

Om de werken uit te voeren moest een torenkraan worden opgesteld. De preferentiële locatie voor de kraan was een zone tussen het gebouw en de kaaimuur. Idealiter zo dicht mogelijk tegen het gebouw. Bij de voorstudie had assistent-projectleider Guillaume Pieters echter oude foto's gevonden. Daarop was het Camerlinckxgeleed te zien. Een waterloop waarbij het grootste gedeelte overwelfd is en tussen het gebouw en de kaaimuur loopt.   

Gezien een torenkraan al vlug enkele tientallen ton kan wegen, vormt het geleed een belangrijk risico voor de stabiliteit. Het was dus essentieel om de exacte locatie van het Camerlinckxgeleed te kennen en op basis van alleen foto's kon deze niet bepaald worden.

Historische Foto (uit Pdf) (1)

Zo werd 3Dsoil ingeschakeld om de overwelfde waterloop in kaart te brengen en de exacte positie te bepalen. Uit het onderzoek werd duidelijk dat de waterloop heel dicht tegen het gebouw ligt. Net op die plaats waar men de torenkraan wou plaatsen. De beslissing om de torenkraan op een andere locatie op te stellen was dan ook vlug genomen.  
 

“De grondige bodemanalyse van 3Dsoil was essentieel voor de veiligheid en stabiliteit van het project. Dankzij hun doeltreffende en professionele aanpak hebben we snel kunnen schakelen en mogelijke risico's bij de herbestemming van Hangar 1 vermeden.” 

Guillaume Pieters, assistent projectleider bij Christiaens

 
 

Wij helpen u graag verder met advies op maat van uw project.

Contacteer ons